LUKULISTALLA | Näin sujuu lukuhaaste 2018

⊗ Sisältää mainoslinkkejä. ⊗

Lukuhaasteen tilanne: 6/8.

Olen hieman jäljessä aikataulustani, mutta olen ihan pirun ylpeä siitä, että olen edennyt näinkin pitkälle! Kuusi kirjaa kahdeksassa viikossa on nimittäin taatusti enemmän kuin viime vuosina.

Lukurutiiniin pääseminen on ollut yllättävän hankalaa. Iltaisin käsiini etsiytyy yhä liian helposti kevyesti selailtavat Pinterest ja Buzzfeed – pitää varmaan poistaa nuo pirulaiset puhelimesta. Sentään vähintään yhtä usein näytöltä valikoituu BookBeat.

Olen merkannut ylös aina kirjan lukemisen lopetuspäivämäärän. Ennen tämän postauksen kokoamista en ollut edes oivaltanut, että yhä tartun mieluummin faktaan tai työhön liittyvään kirjallisuuteen, kuin puhtaasti proosaan. Parempi sekin kuin ei mitään, joten annettakoon se anteeksi. Tällä menolla lukuhaasteen loppuvuosi näyttää muodostuvan lähinnä romaaneista…

Luetut teokset: 

1. Alle 30-vuotiaan kirjoittama kirja
7.1.2018 / Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen: 12 tarinaa kirjoittamisesta
Salmen ja Toiviaisen kokoama teos tuo yhteen kirjoittamisen hienouden – ei ole vain yhtä tapaa olla kirjoittaja. Vaikka teokseen oli haastateltu suuresti ihailemiani kirjoittajia, kuten Reetta Rätyä ja Eeva Kolua, jäivät mieleeni parhaiten niiden oivallukset, joita ehkä vähemmän odotin. Tällainen oli esimerkiksi kansanedustaja Ozan Yanarin tarina kirjoittamisesta.

2. Kirjailijan esikoisteos
8.1. / Heidi Mäkinen: Ei saa mennä ulos saunaiholla 
Heidi Mäkisen esikoisteos oli mukaansatempaava ja helppolukuinen, jollain tavalla sympaattinen, vaikka päähenkilöistä ei näytettykään vain hyviä puolia. Teoksen erikoisuutena oli toisen päähenkilön kissan kirjoittamat luvut, joiden ensin ajattelin olevan täysin merkityksettömiä, mutta joista loppua kohti opin pitämään kovastikin.

3. Lapsuuden suosikkisi
24.1. / Camilla Mickwiz: Uusitalojen uusi talo
Tämä lapsuuteni suosikki ja vanhempieni inhokki kaivettiin minulle Porin kaupunginkirjaston varastosta. Se oli ihan yhtä ihana kuin 20 vuotta sitten.

4. Novellikokoelma
27.1. / Toinen tuntematon / useita 
Kun kävin katsomatta uuden Tuntemattoman Sotilaan, itkin tuntikausia elokuvan jo päätyttyä. Asetuin heti elokuvan alussa kotiväen puolelle, enkä voinut olla ajattelematta miltä sota niistä vaimoista, äideistä ja tyttäristä tuntui. En siis aikaillut, kun näin tämän novelliteoksen kirjaston hyllyssä. WSOY:n ja viestintätoimisto Ellun Kanojen kutsumana joukko kirjailijoita kirjoittivat Tuntemattoman naishahmojen tarinat. Suosittelen, sillä samalla saa katsauksen yli 20 suomalaiskirjailijan tyyliin!

5. Vuonna 2018 julkaistu kirja
14.2.  /  Irene Naakka: Hullu kuin äidiksi tullut 
Älkää käsittäkö väärin, vauvakuume ei ole nousemassa mittarissa. Olen fanittanut Ireneä bloggajana niin pitkään kuin muistan, eikä fanitukseni ole laantunut, vaikka Mutsie-blogissaan Irene käsittelee nykyisin enemmän perhearkeaan kuin muotiaiheita. Olen aina tykännyt Irenen tyylistä kirjoittaa, eikä kirja ollut poikkeus. Se käsitteli avoimesti ja rehellisesti, muttei pelotellen, raskautta, synnytystä ja vauva-arkea – sekä hyviä että niitä huonoja hetkiä ja kausia.

6. Lastenkirja
31.1. / Jo Nesbo: Tohtori Proktorin Pierupulveri 
En tiennyt, että Jo Nesbo on tehnyt myös useampia lastenkirjoja, joten tartuin dekkaristin Tohtori Proktori -sarjan ensimmäiseen osaan innolla. Tykkäsin – pitäisi useammin lukea lastenkirjoja!

Kesken:

Kirja, joka sinun on pitänyt lukea kauan
Elisabeth Gilbert: Big Magic 
Luovuus on viimeisen puolen vuoden aikana muodostunut minulle tärkeäksi teemaksi, josta olen hyvin kiinnostunut. Big Magic on lähes yhtä suureen suosioon noussut opus, kuin Gilbertin menestysteos Eat Pray Love. Sitä en ole lukenut, vaikka toki (ihanan!) leffan olen nähnyt. Tähän saakka Big Magic on ollut helpostiluettavaa ja kevyttä, mutta paikoin viihdyttäväänkiin tekstiin on upotettu paljon ajattelemisen aihetta.

Seuraavana listalla:

Äitisi lempikirja
Pirkko Saisio: Elämänmeno
Kysyin äitini lempikirjaa, vaikka pienen pohdinnan jälkeen olisin varmaan osannut ilman kysymistäkin tämän napata hyllystä. Olen lukenut tämän kirjan joskus yläkouluikäisenä, mutta muistikuvat eivät ole kovin vahvat – siispä pian tämän Saision esikoisteoksen kimppuun.

Työhösi liittyvä kirja
Bill Burnett & Dave Evans: Designing your life 
Olin kuullut tästä kirjasta mainittavan jossain podcastissa jo aiemmin, mutta kun eräässä taannoisessa haastattelussa haastateltavani mainitsivat tämän teoksen parikin kertaa, minun oli pakko klikata teos omakseni Adlibriksestä.


 

Tutustu lukuhaasteeseeni täällä.

 

⊗ Sisältää mainoslinkkejä. ⊗

 

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *