9 x lisää luovuutta arkeen | LUOVUUDESTA 2/5

Viime vuonna sain oivalluksen. Oivalluksen siitä, että luovuus on voimavara, jota pitää vaalia ja harjoittaa siinä missä muitakin taitoja. Tämän jälkeen olen alkanut kiinnittää huomiota siihen, miten lisätä luovuutta arjessa.

Luovuus mielletään vieläkin usein perinteisessä mielessä luovaa työtä tekevien (muusikot, taiteilijat ja niin edelleen) yksinoikeudeksi tai sitten harrastukseksi työn ohessa.  Arkipäivän luovuus on kuitenkin sellaista, joka tukee kaikkea tekemistä, töissä ja vapaa-ajalla. Se on yhdistelmä tottumusta, ajattelutapaa ja taitoa. Se on ehkä pikemminkin ote tekemiseen tai sen pohjavire.

Listasin yhdeksän tapaa, miten pyrin lisäämään luovuutta arjessa. Joissakin kohdissa olen jo hyvä, osa vaatii vielä työstämistä. Älä siis sinäkään hotkaise kaikkea kerralla, vaan omaksu vinkit omassa tahdissa. Soveltaa saa – se kuuluu asiaan.

lauraeveliina.com, laura pullinen, luovaalla, miten lisätä luovuutta, miten tulla luovemmaksi, luovuus

Nouse ylös

Liikunta lisää omalta osaltaan hyvinvointia ja sitä kautta vaikuttaa myös luovuuden kukkimiseen.  Tässä kohtaa tarkoitan kuitenkin kirjaimellisesti tuolista ylös nousemista.

Olen huomannut, että liikkuessa ideoita syntyy paremmin ja kokonaisuudet muodostuvat selkeämmin. Mitä kinkkisempi tilanne, sitä todennäköisemmin minun on selvitettävä sitä mielessäni kävellessäni. Saatan kävellä ympäri asuntoa tai toimistoa tai lähteä kierrokselle korttelin ympäri. Tuntikausia vatvotut dilemmat saattavat ratketa parissa minuutissa, kun vain pitää jalat liikkeessä.

Ihan jo oman hyvinvoinnin vuoksi tuolista pitäisi nousta 45 minuutin välein, mutta tee se seuraavalla kerralla myös luovuuden vuoksi.

Riko kaavaa

Rutiinit – niitä me ihmiset rakastamme. Ne luovat jatkuvuutta ja lisäävät turvallisuudentunnetta. Rutiinit kuitenkin myös kangistavat.

Keskity siihen, että teet pieniä arkisia juttuja eri tavalla kuin yleensä. Tee erilaista aamupalaa. Mene eri reittiä töihin. Ota lounassalaattiin uudet täytteet.

Pieniä juttuja muuttamalla ruokit aivojasi ajattelemaan asiat eri tavalla myös muissa asioissa.

Tee jotain käsillä

Kirjoita, piirrä, askartele, neulo… Mitä vain! Laske läppäri ja puhelin hetkeksi pois kädestä ja keskity luomaan jotain uutta. Aloittaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta kun vain istut kynän ja paperin kanssa alas, alkaa varmasti syntyä uutta. Vaikean aloituksen jälkeen et välttämättä halua lopettaa ollenkaan!

Minua kiehtoo ajatus aamusivujen aloittamisesta. Aamusivut ovat monelle kirjoittajalle tuttu tapa aloittaa päivä. Heti heräämisen jälkeen tulee kirjoittaa kolme sivua tajunnanvirtaa. Käsin. Vapaata assosiointia, jonka ei tarvitse olla oikeinkirjoitettua tai järkevää, vaan sitä, mitä mielessä pyörii. Monet kokevat tästä olevan valtavasti hyötyä, kun yön aikana prosessoidut asiat saavat konkreettisen muodon paperilla.

lauraeveliina laura pullinen luovaalla miten lisätä luovuutta

Pidä tauot

Taukojen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Itsekin huomaan liian usein kompastuvani tauottomuuteen. Se aiheuttaa vain tukkoisen olon, luovuuden hiipumisen ja paniikin, kun mitään ei saa (muka) aikaan.

Suosin pomodore-tekniikkaa etenkin silloin kun kirjoitan pidempiä tekstejä tai teen muuta pitkään keskittymistä vaativaa. Pomodore-tekniikka perustuu tauotukseen. Työtä tehdään 25 minuutin pätkissä ja väleissä pidetään viiden minuutin tauko. Neljän pomodoren jälkeen pidetään pidempi breikki. Pomodore-tekniikka on tuonut huomattavasti tehoa pitkien projektien tekemiseen ja helpottaa ajoittaista aloittamisen tuskaa.

Naura

Nauramisessa on vähän sama juttu kuin liikunnassa – se lisää yleistä hyvinvointia, jonka kautta myös arkipäivän luovuutta. Monelle kuitenkin on varmaan tuttu tilanne, jossa istutaan vaikkapa pöydän äärellä ”pakotettuna” ideoimaan, eikä mitään synny. Sitten yksi laukaisee jonkun älyvapaan jutun, kaikki repeävät nauruun. Ja yhtäkkiä ideointikin alkaa luistaa.

Altista itsesi uudelle

Uuden asian sisäistäminen tai uuden taidon opetteleminen on yksi parhaita tapoja virittää aivot uusille taajuuksille. Tämän ei aina tarvitse tarkoittaa uuden harrastuksen aloittamista, vaan tätä voi harjoittaa ihan arkisissa jutuissa. Lue aamulla lehdestä se uutinen tai artikkeli, jonka normaalisti skippaisit. Mene ryhmäliikuntatunnille, jota et ennen ole kokeillut. Kokeile sitä kakkureseptiä, jonka olet jättänyt tekemättä, koska se on vaikuttanut hankalalta. Tai osallistu vaikka lukuhaasteeseen mun kanssa! (Lukeminen on myös yksi parhaita tapoja lisätä luovuutta.)

Ihaile ja opi

Älä jätä fanitusta teini-ikään! Minä ihailen monia ihmisiä ja saan siitä mielettömästi voimaa ja boostia arkeen. Ihailuni kohteet vaihtuvat kuin esiteinillä konsanaan, mutta sillä ei ole väliä. Tärkeintä on se inspiraatio, jota saan kaikkeen tekemiseeni näiltä ihmisiltä. Haluan oppia heiltä ja tämä halu kanavoituu ihailun kautta. Ihailun kohteet voivat olla läheisiäsi, tutun tuttujasi tai kaukaisempia julkisuuden henkilöitä. Todennäköisesti kaikkia näitä.

Siedä keskeneräisyyttä

Tällä kohdalla on kaksi merkitystä.

Aina pelkkä paussi ei riitä. Keskeneräisiä tehtäviä on opittava sietämään, koska aina ei vaan suju. Silloin on ymmärrettävä antaa itselleen lupa jättää kesken, palata homman pariin tunnin tai vuorokauden kuluttua. Keskeneräisyys on usein itse asiassa vain hyväksi. Alitajunta ratkoo kyllä solmukohdat, kun annat niille aikaa.

Ja se hankalampi – opettele sietämään omaa keskeneräisyyttäsi. Kaikessa ei voi aina onnistua, kaikki ei voi aina sujua. Mutta kaikessa voi opetella paremmaksi, jos antaa itselleen siihen luvan. Jokainen meistä on keskeneräinen – sekin huipputyyppi, jota ihailet suuresti ja joka vaikuttaa onnistuvansa kaikessa mihin ryhtyykään.

Heittäydy joutilaaksi

Tämä on hankala homma suorittajatyypille. Luovuus tarvitsee aikaa. Sanoisin, että luovuus tarvitsee jopa tylsyyttä! Tiedät varmaan senkin tilanteen, että yhtäkkiä lomalla tulee mieleen joku huippuidea töihin liittyen. Niinpä. Rentoutunut mieli tuottaa vapaammin ideoita kuin stressaantunut mieli. Heittäydy siis säännöllisesti ihan veteläksi! Annat mielellesi tilaa jäsennellä asioita, luoda uusi alkuja.

Miten sinä lisäät luovuutta arjessasi? Tai aiotko kokeilla jotain näistä vinkeistä?

Kuvat: Milla Grönman


 

Tämä postaus on toinen osa Luovuudesta-juttusarjassa. Lue edellinen kirjoitus ”Luovuus itsekriittisyyden vankilassa” täältä.

Sarjan seuraavissa osissa pohditaan luovuuden yhteyttä luottamukseen, menestymiseen ja hyvinvointiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *