52 KIRJAA, 52 VIIKKOA | Lukuhaaste 2018

Tein vuoden vaihtuessa pari uudenvuodenlupausta. Otsikosta arvaattekin varmaan jo yhden niistä. Opettelen taas lukemaan. Tästä alkaa lukuhaaste 2018!

Mistä on kyse?

Mainitsinkin aiemmassa postauksessani, että olen joskus ollut varsinainen lukutoukka. Opin lapsena lukemaan jo paljon ennen ensimmäisen luokan alkua, joten olen aloittanut luku-urani varsin varhain. Perheessämme on aina luettu paljon, ja jo ennen kuin itse opin lukemaan, oli minulle luettu todella paljon. Tuskin valehtelen, jos sanon että päivittäin useampaankin kertaan.

Viimeisten vuosien aikana lukurepertuaarini on rajoittunut aikakauslehtiin, uutisiin ja muihin verkkosisältöihin. Kaunokirjallisuus on jäänyt vähemmälle. Olen helpommin tarttunut bisneskirjaan tai self help -oppaaseen romaanin sijaan, sillä olen kokenut saavani niistä hyötyä proosaa enemmän – vaikka kaikki lukeminen on aina hyödyksi, varsinkin ihmiselle, joka tienaa elantonsa lähinnä kirjoittamalla…

Olen viime aikoina lukenut vain sellaisia teoksia, jotka olen varmuudella tiennyt hyviksi, laadukkaiksi tai puhtaasti viihdyttäviksi. En ole hypännyt tuttuusalueelta suuntaan enkä toiseen. Siksi innostuinkin, kun Pinterest-feedini tarjosi minulle 2018 Reading Challengen. Idea ytimekkyydessän on lukea 52 kirjaa 52 viikossa.

Tuo Pinterestissä vastaan tullut lista on varsin kattava, mutta muokkasin sitä hieman suomalaisemmaksi. Koen, että on tärkeää lukea (ja ostaa!) mahdollisimman paljon kotimaista kirjallisuutta. Pääset kurkkaamaan laatimani listan tästä.

Listalla on muutama kohta, jotka lisäsin sinne itselleni haasteeksi. Veikkaan, että jopa suurimmaksi haasteeksi itselleni tulee olemaan seikkailukirja. Siinä genre, joka ei ole innostanut minua koskaan. Suosituksia saa siis jättää varisnkin tästä!

Mitä aion lukea?

Minulla on muutamaan haasteen tehtävään jo kirjaehdokkaat, jotka on helppo listata saman tien. En kuitenkaan halua liian paljon suunnitella etukäteen, sillä siten tulee helposti tehtyä sellaisia valintoja, jotka ovat sillä tutulla mukavuusalueella. Haasteen aikana haluan nimenomaan haastaa itseäni lukemaan sellaista, johon tavallisesti en tarttuisi.

Tavoitteeni on todella lukea nämä kirjat – ei siis kuunnella niitä äänikirjoina. Sain juuri kuunneltua Dan Brownin uuden Alku-teoksen, mutta Robert Langdon -päissäni minun oli aloitettava heti kuuntelemaan Kadonnut Symboli -teosta, joka on jäänyt minulta aiemmin lukematta. Huijaan siis haasteessa tunnin verran: Kadonneen symbolin kuuntelun aloitin jo vuoden 2017 viimeisenä päivänä, mutta lasken sen silti lukuhaasteen äänikirja-kohtaan.

Seuraavaksi aion tarttua näihin kirjoihin:

Alle 30-vuotiaan kirjoittama kirja
Ronja Salmi, Mikko Toiviainen: 12 tarinaa kirjoittamisesta (WSOY, 2017) 

Tämä teos voisi olla myös esimerkiksi työhön liittyvän kirjan kohdassa, mutta jostain syystä se tuntui luontevimmalta nostaa tähän. Lähes hävettää, että en ole lukenut vielä tätä vuosi sitten julkaistua kirjaa! Itse asiassa kumpikin, sekä Salmi että Toiviainen, ovat alle kolmekymppisiä ja moni kirjaan haastateltu kirjoittajakin on. Eli monia nuoria lahjakkuuksia läsnä tässä teoksessa. En malta odottaa!

Esikoisteos
Heidi Mäkinen: Ei saa mennä ulos saunaiholla (Karisto, 2016)

Heidi Mäkisen syksyllä 2016 julkaistu esikoisteos nivoo yhteen kerrostalonaapureina asuvien kolmen eri ikäisen naisen tarinat.

Finlandia-voittaja 2010-luvulta
Laura Lindstedt: Oneiron (Teos, 2015) 

Tässä on toinen teos, jonka lukematta jättäminen hävettää tuhottomasti. Oneiron kertoo seitsemän erilaisen naisen tarinan sijoittuen kuoleman jälkeiseen välitilaan. Teosta on kehuttu niin paljon, että enää en voi antaa sen jäädä lukematta.

Kirjabloggaajan suosittelema kirja 
Rachel Cusk: Outline (2015)

Luin tästä teoksesta Täysien sivujen nautinto -blogista ja vaikutuin. Bloggaaja Maisku on kuvaillut teosta muun muassa näin:

”Cuskin omaperäinen Outline ei kerro oikeastaan mistään, ja juuri siksi se sai minut hieromaan käsiäni, hapuilemaan kohti kynää. Jos olet taitava, voit kirjoittaa ”ei mistään” ja hurmata lukijasi.”

”Hyrisen tyytyväisyyttäni ja samalla olen kuin halolla päähän lyöty. Luin jotain todella hyvää en oikeastaan mistään.”

Nuortenkirja 
Elina Rouhiainen: Muistojenlukija (Tammi, 2017)

Tämä kirja olisi voinut olla myös tuo bloggaajan suosittelema, sillä teos on jäänyt mieleen porilaisen Riikkan Lukijan roolissa -blogista. Kyseessä on urbaanin fantasiatrilogian ensimmäinen osa – kuulostaa sen verran jännältä yhdistelmältä, että tartun kirjaan mielenkiinnolla.

Lukemisiin! Palaillaan jossain vaiheessa kevättä haasteen etenemiseen.

 


Julkaisu sisältää mainoslinkkejä Adlibris-verkkokauppaan. Linkkien kautta tehdyistä ostoksista hyödyn myyntikomission muodossa.

2 Comments

 1. Saana 7.1.2018

  Vaikuttaa hyvältä, tosin mulle toi 52 kirjaa olisi varmaan mahdoton tehtävä haha! Innostuin kuitenkin viime vuonna taas lukemisesta, ja vaikka sain vaan parisenkymmentä kirjaa luettua niin nyt haastoin itteni helmet-lukuhaasteeseen.

  lukuintoa & hyvää uutta vuotta! 🙂

  Vastaa
  • Laura 9.1.2018

   Moi Saana,
   Kiitos kommentistasi!

   Tämä 52 kirjaa on kyllä todellinen haaste – kirja viikossa on aika paljon. Saapa nähdä, miten onnistun. Alkuinnostuksessa olen jo kaksi kohtaa listalta saanut vetää yli. Toivottavasti sama into jatkuu…

   Lukuintoa sinullekin!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *